Σχετικά με τον οικογενειακό ιατρό

Ανακοινώσεις/Δελτία Τύπου 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 

 

ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΟΥ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΣΜΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΣΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ. 
Γνωρίστε τα δικαιώματά σας σχετικά με τον Οικογενειακό γιατρό. Στα πλαίσια περιορισμού της δαπάνης του τομέα της Υγείας από1/8/18 εφαρμόζεται ο Οικογενειακός γιατρός (ΟΙ) ? ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και Οικ. παιδίατρου (για τα παιδιά) ο οποίος θα παρακολουθεί ένα πληθυσμό ευθύνης 2250 ενήλικων ατόμων ανά περιοχή και 1500 παιδιών (ο παιδίατρος). Ο γιατρός αυτό είναι κυρίως δημ. υπάλληλος, υπηρετεί δηλαδή σε δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μέχρι την ολοκλήρωση του δημοσίου συστήματος ΟΙ για ένα χρόνο, το υπουργείο προτίθεται να συμβληθεί και όσους ιδιώτες το επιθυμούν να εργαστούν ως ΟΙ.

1. Ο γιατρός μου δεν είναι ΟΙ πλέον. Πρέπει να τον αλλάξω; Σύμφωνα με το νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898 της 1/11/18Αρθρο 5 2β) οι γιατροί που δεν επιλέξουν να είναι Οικογενειακοί μπορούν να παραμείνουν Πιστοποιημένοι γιατροί. Αν ο γιατρός είναι Πιστοποιημένος, μπορεί να συνεχίσει να γράφει φάρμακα και εξετάσεις και υλικά και αναρρωτικές άδειες και να συνεχίσει να είναι ο θεράπων γιατρός. Η επίσκεψη δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ αλλά από τον ασθενή.

2. Πως δέχονται οι ιδιώτες Οικογενειακοί Γιατροί ΔΩΡΕΑΝ Οι ΟΙ είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν δωρεάν 20ωρες την εβδομάδα. Το ΔΩΡΕΑΝ ωράριο το γνωστοποιούν στον ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής οφείλει να το γνωρίζει. Αν απευθυνθεί στον ΟΙ κατά τη διάρκεια του δηλωμένου ωραρίου ΔΕΝ πληρώνει. Εκτός του δηλωμένου ωραρίου το ιατρείο είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟ και υπάρχει χρέωση όπως και στον Πιστοποιημένο γιατρό.

3. Πως γράφεται κάποιος σε ΟΙ: Από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p Απ όπου δηλώνει τον ΟΙ που βρίσκει διαθέσιμο και ακολουθεί τη διαδικασία να ενταχθεί στον πληθυσμό ευθύνης των 2250 ασθενών του συγκεκριμένου γιατρού. Για να είναι ολοκληρωμένη η εγγραφή του θα πρέπει να έχει γίνει και αποδοχή και από το γιατρό με την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Η αίτηση δε σημαίνει αυτόματα αποδοχή.

4. Πως κλείνονται οι επισκέψεις στον ΟΙ; Οι ΔΩΡΕΑΝ επισκέψεις στον ΟΙ είναι προγραμματισμένες και είναι 320 το μήνα. Αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον πληθυσμό ευθύνης που έχει δηλώσει αυτό το γιατρό (μαξ. 2250 άτομα, 1500παιδιά). Τα επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια του δηλωμένου ωραρίου εξυπηρετούνται ΔΩΡΕΑΝ, μόνο αν ο γιατρός θεωρήσει ότι είναι επείγον, αλλιώς θεωρούνται εκτός προγραμματισμού και υπάρχει χρέωση.

5.Αν δε βρω ραντεβού στο δικό μου ΟΙ μπορώ να πάω ΔΩΡΕΑΝ σε ένα άλλο; ΟΧΙ. Ο ΟΙ είναι ο ΜΟΝΟΣ δωρεάν γιατρός και μόνο για το συγκεκριμένο δωρεάν δηλωμένο ωράριο.

6.Δεν βρίσκω δωρεάν ραντεβού στον ΟΙ που έχω δηλώσει και χρειάζομαι φάρμακα, εξετάσεις, υλικά ή άδεια για την εργασία μου. Τι μπορώ να κάνω; Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δωρεάν ραντεβού ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε Πιστοποιημένο ιατρό ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι ιδιώτες Πιστοποιημένοι ιατροί στο ηλεκτρονικό σύστημα, μπορούν να γράφουν και φάρμακα και εξετάσεις και υλικά και αναρρωτικές άδειες.

7. Μας ενημερώνουν ότι αν δε γραφτούμε σε ΟΙ δε θα μπορούμε να πάμε σε ειδικό γιατρό ή σε νοσοκομείο. Η πρόσβαση σε νοσοκομεία για τα επείγοντα περιστατικά δεν απαιτεί χαρτί από ΟΙ. Οι ειδικοί γιατροί δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα παραπομπών και αν και όταν ενταχθούν η παραπομπή θα αφορά τον ειδικό γιατρό που θα είναι συμβεβλημένος, δηλαδή δεν αφορά την επίσκεψη στο «δικό μου» γιατρό, γιατί μπορεί να είναι εκτός συστήματος, αλλά μόνο την επίσκεψη στο όποιο γιατρό ειδικότητας ενταχθεί στο σύστημα και πάντα με τους κανόνες του προγραμματισμού ραντεβού, πληθυσμού ευθύνης και αναμονής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδιασμός για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ είτε παθολόγος είτε παιδίατρος είτε γενικός γιατρός είτε ειδικός ΔΕ χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο