Σε μια σελιδα ολη η αληθεια για την κινητοποιηση των εργαστηριακων

Γενικά 

Θέλω να γράψω δυο λόγια για τα διαγνωστικά εργαστήρια. Σίγουρα αρκετοί γνωρίζουν ότι η σύζυγός μου ( Ann Geropoulou ) είναι μικροβιολόγος, επομένως ξέρω τα πράγματα εκ των έσω. Παλιότερα, προ κρίσης και παχιών αγελάδων, υπήρχε σπατάλη τεράστια σ' αυτόν τον χώρο. Οι περισσότερες εξετάσεις γινόταν για να γίνουν και όχι επειδή χρειαζόταν. Τα ποσά που σπαταλούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν τεράστια (δισ ευρω /έτος).
Πάνω στον πανικό της κρίσης εφαρμόσθηκαν πολύ βιαστικά τα μέτρα του κλειστού προϋπολογισμού (δηλ. ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει ένα μέγιστο ποσό, όσες εξετάσεις κι αν έχουν γίνει στο έτος), του claw back και του rebate (δηλαδή ότι έχει υπερβεί τον κλειστό προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ το ζητάει και το παίρνει πίσω). 
Στην ουσία με το σύστημα αυτό ένας μικροβιολόγος μπορεί να επιστρέψει πίσω στον ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 60-70% των εσόδων του από το ασφαλιστικό ταμείο.
Ο σκοπός ήταν να περιορίσει την σπατάλη με έναν γρήγορο και άμεσο τρόπο. Όμως στην συνέχεια το κράτος όφειλε να βρει άλλους πιο δίκαιους τρόπους να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων δεν σπαταλούνται. Έπρεπε για παράδειγμα να ελέγχει αν πραγματικά ένα εργαστήριο κάνει εξετάσεις ή απλά τυπώνει χαρτιά για να πα΄ρει τα χρήματα. Έπρεπε να δημιουργήσει πρωτόκολλα που θα εμπόδιζαν γιατρούς να υπερσυνταγογραφούν. Επίσης έπρεπε να θέσει όρια σε ασφαλισμένους που κάθε εβδομάδα κάνουν και μια εξέταση χωρίς να μετράνε το κόστος στον ασφαλιστικό φορέα. 
Κι εδώ μπαίνει ο λαϊκισμός. Το κράτος σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να γίνει κακός. Δεν ήθελε να είναι αυτός που θα έλεγε στους πολίτες μην σπαταλάτε. Επομένως διάλεξε το εύκολο θύμα: τους επαγγελματίες των διαγνωστικών εργαστηρίων οι οποίοι είχαν ήδη το κακό όνομα των παλιών καλών εποχών. Μόνο που στο επάγγελμα αυτό δεν είναι μόνο οι παλιοί. Είναι και πολλοί καινούριοι γιατροί, που μπήκαν στο επάγγελμα μόλις την τελευταία δεκαετία και πάνω στις πλάτες τους όλες οι κυβερνήσεις έχτιζαν την κοινωνική τους πολιτική. Εϊπε δηλαδή στους ασφαλισμένους, κάνετε όσες εξετάσεις θέλετε και στους διαγνώστες θα τις εκταλέσετε όλες υποχρεωτικά. Το αν θα τις πληρωθείτε όλες είναι άλλο θέμα.
Αντί δηλαδή το κράτος βρει και να εφαρμόσει τρόπους ώστε να σταματήσει τη σπατάλη, αυτό που έκανε ήταν να «φεσώσει» τους επαγγελματίες και να συνεχίσει να χαϊδεύει τους ασφαλισμένους. Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα τριών βουλευτίνων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όλο χαρά να ανακοινώνουν ότι μια εξέταση (νομίζω ψηφιακή μαστογραφία) θα καλύπτεται πλέον και από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μην επιβαρύνονται οι ασφαλισμένες. Όμως η απόφαση δεν συνοδεύονταν και από κάποια ανάλογη αύξηση στον κλειστό προϋπολογισμό. Επομένως την εξέταση αυτή θα την πληρώνουν οι επαγγελματίες. Κάτι σαν να κλείνει συμφωνία ο περιπτεράς να δίνει δωρεάν όσες τσίχλες χρειάζεται η Αγιά κάθε μέρα. Μετά από μερικές μέρες όμως έρχεται το κράτος και αποφασίζει ότι ο περιπτεράς θα δίνει και όσα γαριδάκια χρειάζονται με τα ίδια χρήματα. Και μετά θα δίνει και όλα τα παγωτά. Και όλες τις σοκολάτες? Μάλιστα αυτό το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού κάθε χρόνο μειώνεται.
Ο μόνιμος αντίλογος (και ο δικός μου) είναι «?αφού βγαίνετε χαμένοι από αυτήν την συμφωνία γιατί την συνεχίζετε;?» Ο λόγος είναι απλός και βασίζεται στο διαίρει και βασίλευε. Ένα μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο, μπορεί να κλείσει μερικές ημέρες και να αντιμετωπίσει αυτό το κόστος. Τι μπορεί να κάνει μια μεγάλη εταιρεία, με εργαζόμενους και έξοδα να τρέχουν καθημερινά είτε είναι κλειστό είτε όχι. Πως μπορείς να πείσεις τόσες διαφορετικές σε μέγεθος επιχειρήσεις να λειτουργήσουν από κοινού;. Κι αν δεν κλείσει το μεγάλο εργαστήριο τότε το μικρό όσο και να κλείσει δεν έχει κανέναν αντίκτυπο.
Φαίνεται πως για πρώτη φορά το κατάφεραν και όλοι απεργούν για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.: Να τους βλέπουμε ως επαγγελματίες και όχι ως ένα παρακλάδι του κοινωνικού κράτους. 
Ελπίζω να καταλήξουν στην καταγγελία της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ και να αρχίσουν να λειτουργούν ελεύθερα και ανταγωνιστικά σε μια ελεύθερη οικονομία χωρίς μονοπώλια και μονοψώνια.
Καλό Αγώνα

Ελένη-Ιωαννα  Βαρδακη 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΕΔΥ

https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/  ...

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΠΙΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ COVID -19

Α24.2.2020ΠΙΣ Δελτιο Τυπου για με?τρα προστασι?ας απο? τον κορωνοι?ο? ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΠΙΣ 4437...

ΕΟΔΥ

https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/...